Anbefalinger for behandling av kronisk nyresykdom
I Norge er det over 500.000 pasienter med kronisk nyresykdom, og mange av disse følges kun i primærhelsetjenesten. Dette betyr at fastlegen har en helt sentral rolle, på samme måte som ved andre kroniske sykdommer.
Siden kronisk nyresykdom gir få symptomer tidlig i sykdomsforløpet, antas det at tilstanden ofte er underdiagnostisert.
Kronisk nyresykdom er ikke bare en sykdom som kan progrediere til endestadium nyresvikt, hvor pasienten til slutt trenger dialyse, men vel så viktig er det, at progresjonen øker risikoen for kardiovaskulære hendelser som hjertesvikt, hjerneslag, koronarsykdom og død. Denne risikoen er til stede allerede tidlig i sykdomsforløpet.
Valg av behandling
Det overordnede målet for behandling av kronisk nyresykdom er å bremse eller begrense progresjonen av sykdommen. Dette målet oppnås ved renoprotektiv behandling og gjennom å forebygge og behandle følgesykdommer som hypertensjon, kardiovaskulær sykdom og lipidforstyrrelser, for å forhindre sykdom og tidlig død.
I lys av den nyeste forskningen har SGLT2-hemmere fått en mer sentral rolle i behandlingen, i tillegg til renin-angiotensin-aldosteron hemmere (RAS-blokade) ved enten ACE-hemmere eller angiotensin II reseptorblokker (ARB).
Kurs om kronisk nyresykdom
Ønsker du mer informasjon om de nye anbefalingene for behandling, den kliniske betydningen av albuminuri, hvor tidlig risikoen for hjerte- og karsykdom stiger betydelig i sykdomsforløpet, samt hvor raskt du bør starte behandling, kan du få gratis tilgang til et digitalt kurs om nye behandlingsmuligheter ved kronisk nyresykdom.
Få tilgang
Hvis du er lege, sykepleier eller annen helsepersonell, kan du få tilgang til hele artikkelen ved å opprette en profil på BestPractice Nordic.
- Få tilgang
- Hvis du allerede har en profil: Logg in